Home > Zanimljivosti > U PRODAJU PUŠTEN REVOLUCIONARNI LIJEK PROTIV RAKA: “Živi lijek” je vrlo efikasan, ali je dostupan samo bogatim!

U PRODAJU PUŠTEN REVOLUCIONARNI LIJEK PROTIV RAKA: “Živi lijek” je vrlo efikasan, ali je dostupan samo bogatim!

Američka Agencija za hranu i lijekove najavila je povijesni trenutak kada ovaj revolucionarni lijek izlazi na tržište. Cijena liječenja je doista paprena (475.000 dolara) ali garantira potpuni nestanak raka krvi.

“Živi lijek” radi se posebno za svakog pacijenta, za razliku od operacije ili kemoterapije, koja je za sve ista. Zove se CAR-T i proizvodi se ekstrakcijom bijelih krvnih stanica iz pacijentove krvi.

Stanice se zatim genetički reprogramiraju kako bi pronašle i ubile rak. Ubice raka se zatim vraćaju u pacijenta i nakon što pronađu svoju metu, oni se razmnožavaju.

Terapija, koja će se prodavati pod nazivom Kymriah, djeluje protiv akutne limfoblastične leukemije. Većina pacijenata reagira na normalnu terapiju, a Kymriah se odobrava kada ti tretmani ne uspiju.

Dr. Stephan Grupp ovu je terapiju primijenio na prvom djetetu koje je bilo blizu smrti, a sada je već pet godina bez stanica raka. “Nikad dosad nismo vidjeli nešto ovakvo”, ponosan je.

Od 63 pacijenta tretiranih CAR-T-jem, njih se 83 posto potpuno izliječilo unutar tri mjeseca, piše BBC.

izvor: SB/BBC

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *